Pieczona karkówka – pomysł na obiad

Kto lubi pyszną i soczystą karkówkę ? Pyszny i łatwy pomysł na obiad. Obiad, którego przygotowanie zajmuje mało czasu i jest bardzo przyjemne – prawie wszystko zrobisz w piekarniku. Zapraszam 🙂 Jest to porcja dla  osób plus:

MOJA RADA

Upiecz więcej kawałków mięsa niż potrzebujesz  i zrób więcej sałatki niż potrzeba na jeden posiłek. Dzięki temu masz gotowe śniadanie – do karkówki i sałatki dorzuć np. 2 jajka na twardo i gotowe. Pyszne białkowo-tłuszczowe śniadanie praktycznie zrobi się samo! 🙂

Świetny pomysł na obiad dla zabieganych.

SKŁADNIKI

5 plastrów karkówki

5 średnich ziemniaków

3 pomidory

1 papryka

1 jabłko

1 ogórek

sałata lodowa

koperek

oliwa z oliwek

pół cytryny

przyprawy: sól himalajska, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, oregano

papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Karkówkę lekko rozbij. Dopraw solą, pieprzem, paprykami oraz oregano. Odłóż.

Ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki. Polej oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.

Na blachę od piekarnika wyłóż plastry karkówki oraz ziemniaki. Piecz 40 minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie i czy mięso jest upieczone (np. wbij widelec). Jeśli potrzeba, piecz jeszcze ok. 10 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sałatkę. Warzywa i sałatę umyj. Jabłko i ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę razem z pomidorami i papryką. Sałatę porwij na kawałki. W szklance wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz oraz koperek. Polej przygotowaną sałatkę i wymieszaj.

Smacznego ♥

Brak komentarzy

Leave a Comment