10 zdrowych zamienników popularnych produktów

Zmiana dotychczasowych nawyków i przyzwyczajeń żywieniowych może być problematyczna. Zdrowe odżywianie zakłada wykluczenie niektórych produktów np. cukru, nadmiaru soli, napoi słodzonych, przekąsek…. Często wizja rezygnacji z naszych dotychczasowych przyzwyczajeń przeraża nas i sprawia, że w ogóle nie podejmujemy próby zmiany.

A co jeśli nie trzeba rezygnować z niektórych przyzwyczajeń i smaków ? Zastąp je a nie wykluczaj !

Poznaj 10 zdrowych zamienników popularnych produktów

Z jednej strony chcemy lepiej się odżywiać, zdrowiej – mieć ładniejszą cerę, mnóstwo energii no i może w spodniach byłoby luźniej… a z drugiej strony jak sobie człowiek pomyśli ile to zachodu z tą zmianą diety, a co na śniadanie zjem, a co wezmę do pracy a w ogóle jak to nie zjeść czipsów do filmu wieczorem ? Po takim szybkim zestawieniu często rezygnujemy i nic nie zmieniamy…

Wprowadź 10 zdrowych zamienników popularnych produktów, które pewnie używasz a Twój styl odżywiania od razu stanie się zdrowszy 🙂 🙂

 

  1. Sól jodowana → sól himalajska, morska
    Dostarcza o wiele więcej wartości dla naszego organizmu niż sól jodowana. Nie jest rafinowana oraz zawiera oprócz jodu mnóstwo wartościowych minerałów. Nie powoduje nadciśnienia oraz nie ma dodatkowych substancji takich jak antyzbrylacze itp.
  2. Cukier → ksylitol, stewia, miód naturalny, daktyle
    Słodki smak możemy zastąpić. Te zamienniki są dużo zdrowsze, bo nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Cukier jest bardzo szkodliwy i uzależnia. Jeśli go całkiem wyeliminujesz, zrobisz sobie detox cukrowy, zjedzenie jednego banana będzie zaspokajało Twoją potrzebę na słodkie. Uwierzysz? Odzwyczaić się od białego cukru pozwalają też „zdrowe słodycze”. Osobiście używam tylko zamienników, biały cukier już dawno został wyrzucony z mojej kuchni.
  3. Napoje słodzone → woda
    Tu nie ma litości. Jeśli chcesz się nawadniać pij tylko i wyłącznie wodę. Napoje również mają ogrorafimną ilość cukru w sobie, a cukier bezwzględnie wyrzucamy.
  4. Czarna herbata  → zielona herbata, mięta, czystek
    Zamień czarną herbatę, na słabe herbatki ziołowe a wspomożesz swoje zdrowie (zwłaszcza polecam codzienne picie czystka) oraz nie będziesz przy okazji odwadniał organizmu.
  5. Masło → masło klarowane ghee
    Dobre do smażenia i na zimno. W skrócie jest to masło oczyszczone, bez wielu alergenów takich jak kazeina i laktoza. Jest prawie czystym tłuszczem, gdyż uzyskuje się je po odparowaniu wody i oddzieleniu od tłuszczu innych cząstek. Można je kupić lub klarować samemu.
  6. Mleko → mleko roślinne
    Generalnie jestem za całkowitym wykluczeniem mleka zwłaszcza UHT, ale jeśli lubisz mleko wybierz roślinne. Na rynku mamy spory wybór mlek kokosowych, migdałowych, owsianych … Na pewno znajdziesz coś dla siebie, a swój organizm odciążysz od trawienia laktozy i kazeiny, które przez większość i ta są źle tolerowane. Zwróć uwagę na skład, gdyż w gotowych tzw. napojach mlecznych jest sporo ulepszaczy.
  7. Olej → olej kokosowy, smalec, olej rzepakowy dobrej jakości
    Czy wiesz że olej roślinny który występuje naturalnie w stanie płynnym to jedynie olej kokosowy ? Cała reszta olejów które standardowo używamy to rafinowane oleje, które mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.
  8. Bułka tarta do panierowania → mielone płatki owsiane
    To jest mój ulubiony zamiennik, którego szukałam długo. Testowałam różne panierki ale ta jest ekstra. Zmiel płatki owsiane na mączkę za pomocą blendera i już ! 🙂
  9. Przekąski do chrupania → orzechy, nasiona, ziarna, owoce
    Zamiast paluszków, precelków i krakersów postaw na stół orzechy laskowe, włoskie, pistacje czy nerkowce… Dodaj do tego rodzynki, żurawinę, pestki słonecznika czy dyni oraz sezonowe pyszne i słodkie owoce. W chrupaniu i podjadaniu głównie chodzi o nawyk sięgania co chwilę po coś do jedzenia. Dlaczego by nie sięgać po coś zdrowego ?? Ale UWAGA –  pomimo że to zdrowe produkty, są kaloryczne 😉
  10. Czipsy → czipsy z jarmużu
    To również mój hit. Pieczone liście jarmużu są chrupkie jak normalne czipsy. Idealnie zastępują te sklepowe, a nie są pełne tłuszczy trans, konserwantów i cukru. Liście jarmużu dopraw na ostro np. papryką i czosnkiem granulowanym, skrop oliwą i piecz do zbrązowienia. Wcale nie smakują jak jarmuż, a przyjemnie czasem coś pochrupać 😉

Jesienne pozdrowienia – z newslettera wiesz dlaczego lubię jesień 🙂

Brak komentarzy

Leave a Comment